I hvilken kategori blogger du?

Å blogge kan både være en inntektskilde, og en givende hobby, men én ting kan vi være ærlige om helt fra begynnelsen: det er ikke for alle. Mange undervurderer tiden det tar å drive en blogg. Både søkemotorer og ditt publikum krever at bloggen oppdateres hyppig, holder et jevnt kvalitetsnivå og fornyer seg slik at innholdet ikke blir repetitivt. Det er på grunn av dette at arbeidet du gjør allerede før du begynner å blogge er så viktig. Enkelt sagt: for å skrive bra må man like å skrive! Og for å like å skrive bør du ha en interesse for temaet. Gjør deg derfor tanker om hvordan du vil strukturere bloggen din før du begynner. Vil du helst skrive om en hobby du har? Bruke det som en personlig dagbok? Kanskje politikk, økonomi eller teknologi er mer for deg? Muligheten er uendelige, men skal du blogge i lang tid fremover kan nettopp dette førstevalget avgjøre både hvor godt du lykkes, og hvor godt du trives med jobben.

Bloggere er viktige

I disse tider har blogger blitt en viktig del av internett og av samfunnet generelt. Mediehus og aviser blir presset økonomisk etterhvert som annonseinntekter forsvinner til de internasjonale nettselskapene, og det er viktigere enn noengang at fornuftige, kritiske stemmer blir hørt. Det finnes mange eksempler på bloggere som fremmer politiske og samfunnsmessige viktige saker, og noen av dem har flere lesere enn de største avisene. Det finnes også mange bloggere som bringer nisjeinteresser til den store scenen: forskere som ivrig beskriver sitt felt på måter som ”vanlige” mennesker forstår, forretningsfolk som beskriver sin daglige reise og reiseglade som skriver om eventyr ute i den store verden, ofte med bildeserier og inspirasjon. Finn et felt du virkelig brenner for, som verden kanskje ikke vet så mye om enda. Det kan være dypt eller overfladisk, morsom eller seriøst, teksttungt eller bildetungt – det betyr ingenting. Hvis du viser entusiasme vil det lyse gjennom i det du skriver. Så del dine tanker med verden. Det er ofte den beste gaven du kan gi andre!

Man lærer mens man jobber

Folk har naturligvis varierende evner. Noen skriver godt uten å trene så mye, andre blir gode nettopp ved å lese og skrive konstant. Poenget med dette er at ingen bloggere var store før de ble det, og ingen av dem var profesjonelle da de begynte. Blogging innebærer mer enn bare skriving. Du bør også krydre bloggen med bilder og illustrasjoner, lære deg analyseverktøy som viser deg hvilke innlegg som er mest populære, hva slags overskrifter som klikker best og hva slags type besøkende du får på bloggen din. Om du planlegger å tjene penger på bloggen er det også verktøy å sette seg inn i, som affiliate marketing (for eksempel skaffe lånekunder til sambla eller selge bøker gjennom Amazon), produktplassering (hvor du skriver om et produkt og merker det som reklame), Google AdWords (hvor Google plasserer annonser på siden). Mulighetene er mange, og det finnes eksempler på folk som etterhvert tjener gode penger på bloggen. Ikke forvent at det kommer i morgen, men la det ta den tiden det tar.