Klarer du deg uten de sosiale plattformene?

Hvor lenge går du av gangen uten å oppdatere profilen din på sosiale medier, eller i det minste uten å sjekke feeden? Et døgn? Noen timer? En halvtime? Vi gjør det så automatisk at vi nesten ikke tenker over det engang, men om du først begynner å bli bevisst på det vil du nok bli overrasket over deg selv. Hva er det første vi gjør når vi tar opp telefonen mens vi venter på bussen, sitter i pausen på jobben eller slår oss ned på en cafe? Sjekker Facebook, Instagram, Snapchat og Twitter. Det kommer selvfølgelig mye positivt ut av å være aktiv på sosiale medier. Du kan få ny inspirasjon, underholdning og kunnskap du ikke hadde, i tillegg til å opprettholde forskjellige vennskap. Men når det kommer til et visst punkt kan det bli for mye, og det kan føles som vi drukner i bilder, statusoppdateringer, innlegg og overskrifter.

Fordeler og bakdeler

Sosiale medier er et fenomen som går begge veier. Vi både påvirker og blir påvirket av alle de andre brukerne og den konstante flyten av informasjon. Kan du de rette triksene er det enkelt å male et bilde av enten deg selv eller saken du står for på en veldig overbevisende måte. Du har tross alt full kontroll over hva du deler og hvordan det blir fremstilt, om ikke full kontroll over hvordan det sprer seg videre senere. Samtidig kan det bli vanskeligere å komme ned i dybden når det er en jungel av ting som blir delt hver dag. Nyheter blir enkle og sensasjonelle overskrifter, og både ivrige og provoserte brukere deler dem vider uten å lese artikkelen eller sjekke kildene. Bilder blir tatt ut av kontekst og delt rundt hele verden, og kanskje et flaut bilde ender opp som en meme du ikke har kontroll over lenger? Pass på å alltid dobbeltsjekke om noe er sant før du deler det hvis det virker litt tvilsomt. Og tenk over at alt du deler kan sees av alle du kjenner.

Å pynte på virkeligheten

Allikevel er det ingenting i veien med å ville sette seg selv i et godt lys. Det er jo akkurat det vi gjør ellers i livet når vi kler oss bra, skaffer oss en sveis vi liker eller bruker parfyme for å lukte bedre. Så hvorfor ikke behandle profilene våre på sosiale medier på samme måte? Så lenge det stemmer med virkeligheten er det helt greit å ville fremheve det positive. Kanskje du har laget en matrett du er ekstra fornøyd med og vil dele den med vennene dine? Eller kanskje du har gitt hjemmet ditt en liten makeover, med Plakater med illustrasjoner på veggene og nye planter i hyllene? Da skulle det jo bare mangle at du ikke var litt stolt over resultatet. Det er ingen hemmelighet at mange pynter litt på bildene sine med ulike filtre og annen manipulering. Men så lenge vi alle vet at det er sånn det foregår er det vel ingenting å skamme seg over.